Koaching en therapie
“Geef me de moed om te veranderen wat ik kan veranderen. Geef me de sereniteit om te accepteren wat ik niet kan veranderen. Geef me de wijsheid om het verschil tussen beide te zien." (Franciscus van Assisi)
Koaching en therapie
Koaching
In koaching gaan we kijken hoe je een bepaald doel kan bereiken, en welke stappen je daar naartoe kan zetten. We focussen meer op doelgerichte verandering. Wat voor jou succes betekent, gaan we samen onderzoeken. Streef je eigen doel na vanuit jouw kern, niet door andere mensen gelukkig te maken met hun doel waar te maken.
Therapie
In therapie raken we aan diepe patronen en ervaren we hoe deze je leven beïnvloeden. We kijken op welke manier je hiermee kan omgaan. Het aanvaarden van de kern in jezelf ligt paradoxaal genoeg aan de basis van verandering.
Ik geef Gestalt therapie waarbij authentiek contact en lichamelijk gewaarzijn centraal staan.
Dat weet ik niet.
Dat weet alleen jij.
Maar mogelijk ben je er nu niet mee in contact. En daarmee kan ik je helpen.
Bij mij ging het toch zo. Ik was mijn kompas kwijt. Wist niet wat ik wilde. Of waarom ik dingen wilde. Tot ik me openstelde om te voelen wat er zich in mij afspeelt. En hierover te praten met mijn coach. Ik ontdekte een kracht in mezelf, mijn kern, die ik zelfs fysiek kan lokaliseren in mijn lichaam. Ik noem het ook wel mijn innerlijk vuur. Het is de basis van mijn kracht, mijn zijn. Er zit energie, maar ook een richting. Weet ik niet meer wat ik nodig heb, dan kan ik naar mijn kern, en dan voel ik. En dan, plots, wordt alles opnieuw duidelijk.
Hierin zit ook het punt van waaruit ik dingen helder kan aanschouwen.
De dingen zien zoals ze zijn,
en kiezen wat voor mij juist is.
Hier en nu.
Wat is dat, “mijn kern”?
Kan ik mijn kern alleen vinden?
​Je ervaart de wereld vanuit je eigen perspectief. Je eigen blik op de wereld maakt dat je op een bepaalde manier met mensen omgaat. En hoe je naar jezelf kijkt. Door je hiervan bewust te worden en dit bewust te ervaren, wordt duidelijk wat je impact is op je omgeving. Op deze manier kan je, vanuit dit gewaarzijn, nieuwe dingen uitproberen waardoor je behoeftes nog beter bevredigd worden. Je eigen behoeftes. Die je zelf bepaald hebt. Vanuit je kern!
Nu, de manier waarop je met de wereld omgaat is gebaseerd op je eigen emoties. Zoals bang, boos, verdrietig en blij. Als kind hebben we vaak niet optimaal met deze emoties leren omgaan waardoor we ze niet herkennen. Er zijn altijd dingen die je nog niet ziet die toch meespelen. Het in contact komen met deze emoties voelt vaak nieuw. En alle dingen die we niet gewend zijn, herkennen we niet of roepen weerstand op. Dit kan ook spannend zijn.
Bij dit proces kan ik je begeleiden in de rol van koach: dat is wat ik voor jou wil kunnen betekenen. Het is niet de bedoeling afhankelijk te worden van een coach of therapeut. Het is de bedoeling even samen een deeltje van je pad te bewandelen, om dan vanuit je kern je eigen kompas te kunnen volgen.
Wat is het verschil tussen koaching en therapie?
Koaching en therapie zijn twee verschillende dingen. Koaching is gericht op het helpen van mensen bij het bereiken van specifieke doelen en het verbeteren van hun prestaties. Therapie is gericht op het helpen van mensen bij het omgaan met diepere psychologische en emotionele patronen.
Koaching is meestal korter dan therapie en richt zich op specifieke problemen of doelen. Therapie is meestal langer en richt zich op het verkennen van hardnekkige patronen en diepere psychologische kwesties.
Ik volgde de 4-jarige opleiding tot Gestalt therapeut. De Gestalt aanpak leent zich voor zowel koaching als therapie, en beide aspecten kunnen in dezelfde sessies aan bod komen. Voor mij is het leven een zoektocht en exploratie, waarbij steeds meer deelaspecten van onszelf een plek krijgen. Zo worden we steeds completer en rijker in ervaringen.
"The meaning of life is to find your gift. The purpose of life ​is to give it away.”
(Picasso)
Koaching is coaching naar je kern. ​
Coaching wordt gezien als het succesvoller maken van mensen. Succesvoller, als in meer kunnen doen, grenzen verleggen, verder gaan dan je alleen kan. Ik ben het daar fundamenteel mee eens. Op één voorwaarde: dat je zelf kiest welke richting je op wil gaan. Vanuit je eigen kern.​ Koaching is dus voor mij vooral: je eigen kern ontdekken en ermee kunnen verbinden. De rest gaat vanzelf.
Therapie zonder verandering na te streven?
Niets moet veranderen. Niets moet. Wat kan helpen is dat je inzicht krijgt in wat er precies speelt. Da’s al. Dingen in het gewaarzijn brengen, je gewaar worden van je behoeften, de manier waarop je in contact treedt met anderen en de impact hiervan. Dan treed vaak verandering van binnenuit op.
​
Het gaat niet over "heel de tijd in balans zijn". Het gaat over trachten op elk moment de juiste keuze te maken. Voor wat je zelf nodig hebt en zelf kan geven in afstemming met wat de omgeving nodig heeft en aan jou kan geven.
​“The curious paradox is that when I accept myself just as I am, then I can change”​
(Carl Rogers)
"There is more wisdom in your body than in your deepest philosophy"
​(Nietsche)
Ademwerk
We willen vaak begrijpen wat er omgaat in ons. We willen er woorden aan kunnen geven, om op die manier tot betekenis te komen. Vaak botsen we hiermee op een muur, niet alles laat zich meteen (be)grijpen. Dan helpt een meer lichaamsgerichte aanpak.
Via de adem kan je zicht krijgen op dingen die zich afspelen in jezelf, zonder dat je het meteen moet begrijpen. Het kan je helpen helder te krijgen wat er nu speelt. Het kan diepere lagen aanraken. Het kan je helpen met fysieke klachten, of als je je ergens voelt vastzitten in je lichaam, relatie of job. In een ademsessie volgen we de taal van het lichaam. Ons denken, ons zenuwstelsel, onze emoties, ons volledige zijn komt tot leven.
Onszelf begrijpen impliceert soms dat we het eerst even moeten loslaten en ons overgeven aan het proces. En vaak komt nadien de betekenis naar boven.
Klaas, waarom ben jij de beste koach of therapeut voor mij?
Dat weet ik niet. Mogelijk ben ik dat niet. Ik ken je niet, en jij kent mij niet. Vandaar dat een persoonlijk contact nodig is om dit aan te voelen. In een persoonlijk gesprek kunnen we elkaar meemaken, elkaar ervaren. Is er een klik? Want da’s echt wel belangrijk.
Je kan alvast wat over mij lezen in Hey Klaas, wie ben jij?